Skijaška sezona na Bjelašnici i Igmanu završena je danas, dok će na Jahorini biti produžena sve do 1. maja. Skijanje je još prije nekoliko sedmica završeno i na Vlašiću.
Turistički radnici ovu sezonu ocjenjuju izuzetno uspješnom, posebno s aspekta vremenskih uvjeta. Ljubitelji skijanja će na Jahorini moći uživati u snijegu još nekoliko dana, iako je broj skijaša svakim danom sve manji.
“Još uvijek postoje uvjeti za skijanje, ali je jasno da zima odlazi i da ćemo na masovnija skijanja čekati do naredne sezone”, kaže Dragan Sokolović iz Olimpijskog centra Jahorina. Ovog četvrtka bit će organizirano završno skijanje za zaposlene u Olimpijskom centru Jahorina, ali će u planiranom programu moći uživati i svi oni koji se u četvrtak zateknu na skijalištima.
Što se tiče rezultata ovogodišnje zimske sezone Sokolović kaže da su oni izuzetno zadovoljni, posebno ako se uzme u obzir da je prethodna godina bila izuzetno loša.
“Na Jahorini smo, okvirno, imali oko 150.000 noćenja, odnosno oko 1,2 miliona skijaških 'prolaza'”, kaže Sokolović. To su još uvijek grube procjene, ali je povećanje evidentno.
Dragan Mijić iz Hotela Maršal kaže da je i sezona na Bjelašnici bila znatno bolja s aspekta vremenskih uvjeta, ali da nisu zadovoljni brojem gostiju, odnosno brojem noćenja. Smatra kako je sigurno zabilježen veći broj skijaša, ali se uglavnom radi o onima koji dolaze na skijanje s tim da ne ostaju na noćenju. Osnovni uzrok manjem broju noćenja, pored konkurencije, Mijić vidi i u lošoj ekonomskoj situaciji.
Dodaje kako rade i na pripremama za ljetnu sezonu.
“Sada smo se fokusirali na to da naše sportske ekipe ovdje obavljaju pripreme, a trenutno pregovaramo s ekipom Željezničara. Nadam se da naši klubovi više neće ići vani na pripreme jer su i ovdje uvjeti idealni”, kaže Mijić.
Što se tiče priprema za narednu zimsku sezonu Mijić kaže kako se nema mnogo toga popraviti što se tiče staza izuzev dovršetka sistema za vještačko osnježavanje staza.
“Može se poraditi na smještajnim kapacitetima i produženju staze i žičare do samog vrha. Također, ima prostora i da se uvedu dodatni sadržaji koji će privući više gostiju”, napominje Mijić.