pojmanemam

Prepelice & zarada na njima

Poštovanje dobri forumaši.
Tražio sam na forumu temu o japanskim prepelicama i nisam ništa pronašao. Ako postoji slična ili ista tema, onda neka admin odradi svoje.
Naime, živim 20-tak km od Sarajevo i planiram da se ozbiljnije počnem baviti uzgojem japanskih prepelica.

Interesuje me par podataka vezano za samo tržište prepeličijih jaja i mesa:
- kolika je stvarna potreba tržišta za jajima japanskih prepelica našeg glavnog grada sa okolnim opštinama
- da li se i u kojoj mjeri konzumira meso japanskih prepelica

Trenutno imam 50-tak prepelica (39 ženki) i gotovo sva jaja koja skupim uspijem prodati svojim poznanicima, komšijama i rodbini. Od toga nema nekog velikog "hajra". Ono što se proda pokrije troškove hrane, rasvjete, grijanja i vode za prepelice i pri tome ostane par jaja dnevno za "kućno" konzumiranje, ali pošto je sada sezona konzumiranja, a prepelice manje nose (10-25%), onda nekako budem na pozitivnoj NULI, bez jaja :(.

Moj neki plan u vezi mini farme japanskih prepelica je:
- povećati broj ženki na 100 komada
- ispitati tržište (pogotovo u ljetnim danima)
- proširiti svoje kupce
- početi sa prodajom na pijaci/ma (ili putem posrednika - nekog poznanika koji već ima sto/tezgu na pijaci)
- ... ako se tokom ljetne sezone (sezone godišnjih odmora - juni, juli i august) "pokaže" isplativo prethodno ulaganje, onda:
- povećati broj ženki za 2-3 puta (zavisno od potražnje i trenutne rentabilnosti u naredna 3-4 mjeseca)
- inkubator već imam - tako da ga ne moram kupovati (nego samo oformiti kvalitetno matično jato)
- mogućnost registracije poljoprivredne djelatnosti ili kao poljoprivrednik (nisam upoznat sa materijom) zbog plasmana u obližnjim prodavnicama i marketima

... pošto je već kasno... mislim da je i ovo dovoljno.
Ako postoji neko da mi malo bolje objasni par detalja u vezi ovoga, bio bih mu/joj puno zahvalan.

Natrag na “Ekonomija”