Odlučili ste iz prehrane izbaciti bijeli hljeb, ali jeste li sigurni da ste time svoj organizam oslobodili svih ugljikohidrata kojima su u preradi oduzeta hranjiva svojstva? Naime, osim bijelog hljeba postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo ili nimalo nutricionističke vrijednosti. Provjerite ima li u vašoj kuhinji "uljeza" čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljikohidrata važnih za opskrbljivanje tijela energijom
1. Kafa s puno šećera, šlagom i čokoladom
U kafi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti cijeli jedan obrok ili vrlo izdašan desert! Nadalje, može sadržavati količinu ugljikohidrata poput velike porcije tjestenine: 60 do 80 grama.
2. Voćni shakeovi
Ne možete li početi dan bez shakea ili frapea držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrži oko dvadeset grama ugljikohidrata. U pet decilitra istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljikohidrata i 65 grama šećera.
3. Krekeri sa sirom
Ne sadrže astronomsku količinu ugljikohidrata, ali vrlo su loši jer nemaju nijednu drugu hranjivu tvar. Puni su aditiva, hemikalija i umjetnih boja, a mogu sadržavati i kukuruzni sirup krcat fruktozom. Nemojte da vas zavara organska verzija - možda ima manje umjetnih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovdje nećete izbjeći.
4. Muffini
Omiljena jutarnja poslastica može sadržavati čak 64 grama ugljikohidrata i više od trideset grama šećera. Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i putera ne razlikuje se od komada torte. Stoga se držite manjih muffina, mase otprilike pedest grama i ako je moguće kupujte one od cjelovitog zrnevlja.
5. Voćni jogurt
Običan jogurt odličan je izbor za užinu prije vježbanja i kasno navečer, ali onaj s komadima voća druga je priča. Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljikohidrata, a onaj s voćem može sadržavati i do trideset, od čega je polovica prerađenih ugljikohidrata koji brzo izgaraju. Puno zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate svježe voće.
Izvor: http://www.bih-pravo.org