Švajcarski prehrambeni gigant Nestle izbaciće sve vještačke arome i boje iz svojih čokoladnih proizvoda u SAD, saopšteno je u utorak iz ove kompanije
Njihova fabrika u Americi je obećala kako će odbaciti sve umjetne arome i, od vlade odobrene, umjetne boje iz preko 250 svojih čokolada do kraja ove godine, prenosi BBC.
Na ovaj potez kompanija se odlučila na bazi istraživanja tržišta koje je pokazalo kako američki potrošači žele da se ovi aditivi izbace iz proizvoda. Nestle će ih zamijeniti prirodnim sastojcima koji su odobreni i cerftificarni kao zdravstveno ispravni od strane FDA (Food and Drug Administration).
Novi recepti
Na primjer, njihova čuvena Butterfinger čokoladica če sada imati u svom sastavu anato (annatto), koji dolazi iz sjemena nađenom u voću sa drveta akiota (achiote), umjesto certificiranih umjetnih boja "crvena 40" i "žuta 5", kaže se u istom saopštenju.
„Crunch će sada sadržavati prirodnu aromu vanilije umjesto umjetne"
"Kompanija će prepraviti više od 75 svojih recepata", kazao je Leslie Mohr, menadžer za kvalitet, koji je dodao da su testiranja novih receptura sa potrošačima već obavljena.
Više od 60% ispitanika su kazali kako je odsustvo umjetnih aroma i boja veoma važan faktor prilikom donošenja odluke o kupovini hrane, prema posljednjem istraživanju ugledne Nielsen istraživačke kompanije. Nestle je takođe u procesu ukljanjanja karamel boje iz svojih čokolada.
Novi proizvodi očekuju se na tržištu sredinom slijedeće godine.