Krompir i tjestenina mnogima su omiljeni prilog bez kojeg ne može proći gotovo niti jedno jelo. Ali upravo ove dvije namirnice obiluju ugljikohidratima zbog čega nisu vaši saveznici u mršavljenju. Želite li u dnevni meni uvrstiti finu, zdravu i dijetalnu hranu isprobajte ove zamjenske namirnice, piše Zadovoljna.hr.
Lazanje
Patlidžan umjesto tijesta:Patlidžan je ukusna namirnica guste strukture koja može zamijeniti tijesto za lazanje.
Patlidžan operite i izrežite na ploške. Na lim za pečenje stavite masni papir, na njega poslažite povrće te ga lagano premažite maslinovim uljem.
Pecite ih u pećnici oko 5 minuta na 220 stepeni s jedne te nakon toga s druge strane. Nakon što su pečeni, patlidžane možete upotrijebiti na isti način kao tijesto za klasične lazanje.
Pire
Karfiol umjesto krumpira: Ovo povrće u kuhanoj varijanti ima nježnu teksturu te će vam biti ukusna zamjena za krumpir.
Karfiol skuhajte na pari te bacite vodu. U lonac dodajte maslac, sol i vrhnje za kuhanje, kao kada radite klasični pire od krumpira. Sve zajedno dobro izmiksajte. Želite li bogatiji okus, na tavi vrlo malo prepržite usitnjeni češanj češnjaka te ga dodajte u pire i još malo sve zajedno izmiksajte.
Špageti
Tikvice umjesto tjestenine: Tikvice su namirnica koju obožavaju svi i zato je treba maksimalno iskoristiti.
Narežite tikvice na tanke ploške te potom svaku plošku na trakice (deblje ili tanje) i dobili ste špagete od povrća.
Špagete možete skuhati odvojeno ili kada napravite umak za tjesteninu, ubacite ih na kraju u njega te sve zajedno prokuhajte još par minuta.
https://www.bosna-forum.eu