U sezoni voća imajte na umu da breskve, šljive i kruške ne bi trebalo čuvati u blizini povrća jer ispuštaju plinove koji ubrzavaju propadanje, truljenje povrća.
Želite li da vaše namirnice ostanu svježe što duže, nije ih potrebno samo ubaciti u hladnjak i misliti da ste tako riješili problem svježine. Vjerovali ili ne, iznimno je važnu na koje mjesto u hladnjaku stavite koju namirnicu. Pažnju ćemo posvetiti onim kvarljivijima, piše “Dnevno.hr“.
Kako bi se spriječilo širenje i razmnožavanje bakterija, temperatura u hladnjaku trebalo bi namjestiti između 0 i 4 stupnja.
U gornjem dijelu hladnjaka temperatura je “najstabilnija” pa na gornjim policama držite ostatke ručka, pića, svježe začine i namirnice koje su odmah spremne za uporabu.
Vrata su “najtopliji” dio hladnjaka pa u njima čuvajte proizvode s prirodnim konzervansima. Mliječne proizvode i jaja stoga nikako nemojte držati u vratima! Bez obzira na to što u gornjem dijelu vrata mnogi hladnjaci imaju predviđeno mjesto baš za jaja, nemojte se povoditi za tim. Majonezu i sok možete držati u vratima, no kvarljive namirnice poput jaja nikako nemojte.
Donje police hladnjaka su najhladnije pa jaja smjestite upravo na njih, kao i sirovo meso, mliječne proizvode i plodove mora. Voće i povrće čuvajte u odvojenim posudama namijenjenima za to. Također, imajte na umu da jaja mogu “povući” neugodne, jake mirise drugih namirnica pa imate li takve u hladnjaku, držite ih podalje od jaja.
Kruh nemojte nikada stavljati u hladnjak. Osim toga, pazite da u hladnjaku ostane dovoljno mjesta za strujanje hladnog zraka. Neka nikada ne bude pretrpan.
U sezoni voća imajte na umu da breskve, šljive i kruške ne bi trebalo čuvati u blizini povrća jer ispuštaju plinove koji ubrzavaju propadanje, truljenje povrća.