Variva od pamtivijeka čine sastavni dio domaće tradicijske kuhinje te su svima dobro poznata. Tako je grah-varivo pravo tradicionalno zimsko jelo. Često se to jelo “obogaćuje” suhim mesom . Radi se o jeftinim i jednostavnim jelima koja nas podsjećaju na dom i za koja se kaže da su nastala otprilike u isto vrijeme kada je izumljen lonac.
Hranjivi sastojci variva
Priprema variva doista dopušta primjenu neograničene kombinacije sastojaka. Ponekad je dovoljno da se o njegovom sastavu odlučuje pogledom u frižider jer se od preostalog povrćai jedne od mahunarki uvijek može pripremiti ukusno varivo, a ponekad se sastojci pomno biraju. Upravo je kombinacija namirnica u varivu zaslužna za njegovu iznimnu hranjivost, piše “Gastro“.
Tako naprimjer pšenica, riža, ječam, zob, heljda i proso odlično pristaju u toplim povrtnim ili mesnim varivima, a osigurat će nam dugotrajni izvor energije. S druge strane, mahunarke poputgraha, leće, slanutka, mahuna ili grašak čest su i nezaobilazan dio izdašnih variva, a nutritivno nam služe kao izvor proteina i vlakana.
Korjenasto povrće najčešće nalazi put do zimskih variva, pa su voluminozna, nutritivno vrijedna, a istovremeno kalorijska siromašna jela na kašiku nezamisliva bez korijena peršina, pastrnjaka, mrkve, repe.
Suho meso i meso peradi učiniti će varivo još izdašnijim i osigurati dodatne proteine.