7 namirnica koje nutricionisti nikada ne bi pojeli
Postano: sub sij 03, 2015 12:11 pm
Znamo da su mnogi prehrambeni proizvodi na tržištu prepuni umjetnih zaslađivača, raznih pojačivača okusa i sastojaka pomoću kojih se čuva dugotrajnija kvaliteta proizvoda. Ipak, neke od njih nutricionisti nikada ne bi pojeli. Evo zašto…
Voćni jogurti s oznakom ”light”
Većina proizvoda iz ove kategorije sadrži velike količine umjetnih zaslađivača, umjetne su arome i najčešće imaju dvije trećine manje bjelančevina nego obični jogurti (obični ili voćni). Dakle, tih nekoliko kalorija koje ćete uštedjeti jednostavno nisu vrijedne u nutricionističkom kontekstu, piše “Večernji“.
Sir u listićima za sendvič
Tijekom njihove prerade upotrebljavaju se brojne kemijske tvari i aditivi, a njihov okus podsjeća na gumu! Punomasni sirevi bolja su opcija jer se manje tehnološki prerađuju, sadrže manje aditiva, a i okus im je daleko bolji. Zato ćete pojesti manje, a osjećaj sitosti i zadovoljstva bit će veći.
Gotovi preljevi za salatu
Mnogi od njih rade se s različitim kemijskim tvarima, aditivima i kukuruznim sirupom. Uostalom, kad već radite salatu od svježeg povrća, zbog čega biste je prelili nekim umjetnim preljevom, i to sumnjive boje i mirisa? Također, za pripremu domaćeg, zdravog preljeva treba vam samo minuta-dvije: pomiješajte malo maslinova ulja, octa i začine po želji.
Zaslađeni napici
Gazirani napici, voćni sokovi i ledeni čaj sadrže nevjerojatan broj kalorija. Pića s umjetnim zaslađivačima nisu ništa bolja, jer ova vrsta tvari samo stvara potrebu za dodatnim konzumiranjem slatkih namirnica (ali s pravim šećerom!). Držite se vode, limunade ili rashlađenog čaja!
Žitarice obogaćene proteinima
Ove vrste obroka obično sadrže visokoprerađenu soju (”sojin protein izolat”), koja ne sadrži hranjive tvari. Ako jedete žitarice s mlijekom ili jogurtom, znajte da za doručak uzimate sasvim dovoljno bjelančevina!
Mliječni dodaci za kavu
U ovim proizvodima ima nezdravih umjetnih tvari i transmasnoća. Ako baš ne možete popiti samu crnu kavu, dodajte joj malo obranog mlijeka.
Suhomesnati proizvodi
Gotovo sve vrste sadrže velike količine soli, nitrata i konzervansa koji mogu biti kancerogeni. Ako imate mogućnost, kupujte organsko meso i prerađevine od domaćih proizvođača, za koje ste sigurni da
Voćni jogurti s oznakom ”light”
Većina proizvoda iz ove kategorije sadrži velike količine umjetnih zaslađivača, umjetne su arome i najčešće imaju dvije trećine manje bjelančevina nego obični jogurti (obični ili voćni). Dakle, tih nekoliko kalorija koje ćete uštedjeti jednostavno nisu vrijedne u nutricionističkom kontekstu, piše “Večernji“.
Sir u listićima za sendvič
Tijekom njihove prerade upotrebljavaju se brojne kemijske tvari i aditivi, a njihov okus podsjeća na gumu! Punomasni sirevi bolja su opcija jer se manje tehnološki prerađuju, sadrže manje aditiva, a i okus im je daleko bolji. Zato ćete pojesti manje, a osjećaj sitosti i zadovoljstva bit će veći.
Gotovi preljevi za salatu
Mnogi od njih rade se s različitim kemijskim tvarima, aditivima i kukuruznim sirupom. Uostalom, kad već radite salatu od svježeg povrća, zbog čega biste je prelili nekim umjetnim preljevom, i to sumnjive boje i mirisa? Također, za pripremu domaćeg, zdravog preljeva treba vam samo minuta-dvije: pomiješajte malo maslinova ulja, octa i začine po želji.
Zaslađeni napici
Gazirani napici, voćni sokovi i ledeni čaj sadrže nevjerojatan broj kalorija. Pića s umjetnim zaslađivačima nisu ništa bolja, jer ova vrsta tvari samo stvara potrebu za dodatnim konzumiranjem slatkih namirnica (ali s pravim šećerom!). Držite se vode, limunade ili rashlađenog čaja!
Žitarice obogaćene proteinima
Ove vrste obroka obično sadrže visokoprerađenu soju (”sojin protein izolat”), koja ne sadrži hranjive tvari. Ako jedete žitarice s mlijekom ili jogurtom, znajte da za doručak uzimate sasvim dovoljno bjelančevina!
Mliječni dodaci za kavu
U ovim proizvodima ima nezdravih umjetnih tvari i transmasnoća. Ako baš ne možete popiti samu crnu kavu, dodajte joj malo obranog mlijeka.
Suhomesnati proizvodi
Gotovo sve vrste sadrže velike količine soli, nitrata i konzervansa koji mogu biti kancerogeni. Ako imate mogućnost, kupujte organsko meso i prerađevine od domaćih proizvođača, za koje ste sigurni da