ANTALIJSKA RIVIJERA Ko želi vidjeti raj na zemlji, bujrum!

Očuvanje čovjekove okoline.
Image

Drevni pergamski kralj Atalos Drugi naredio je prije 2.000 godina svojim slugama da idu na četiri strane svijeta i da mu pronađu "raj na zemlji". Jadne sluge godinama su tražile takvo mjesto. Jedan od njih imao je sreću da ga put nanese do mjesta uz tirkizno more i obilje zelenila u obližnjim planinama.

Pješčane plaže

Ushićeni sluga vratio se svom gospodaru i rekao da je pronašao mjesto koje je pravi raj na zemlji. Atalosu ne bude mrsko, dođe i zaljubi se u prirodne blagodati te odluči da napravi grad i nazva ga Attaleia (grad Atalosa), današnja Antalija.

Zaista, i danas, izložena utjecajima savremenosti, antalijska rivijera je posebna. Duge pješčane plaže, nezaobilazne palme, blagi povjetarac sa planine Taurus, čijim podnožjem protječu kristalno čiste rijeke... sve su to prednosti koje antalijsku regiju čine posebnom.

Često je nazivaju draguljem u kruni turskog turizma, a statistike pokazuju da Antalija privlači 30 posto od ukupnog broja svih turista koji dolaze u Tursku. U posljednjih nekoliko godina, Antalija je grad koji se najbrže razvija u Turskoj i privlači interes investitora širom svijeta.

Image

Antalija je na dobrom putu te se progresivno približava brzini razvoja nekretnina u Istanbulu. U posljednjih tridesetak godina ovo odmaralište bilježi značajan razvoj pod utjecajem turističke industrije. Ovaj grad je šezdesetih godina prošlog stoljeća brojao nešto više od 100.000 stanovnika, dok je u 2009. godini ta brojka narasla na skoro 700.000, a nastavlja se povećavati uz najveću godišnju stopu rasta u Turskoj od 4,2 posto.

Potpisnik ovih redova imao je priliku kročiti cijelom regijom zahvaljujući turističkoj agenciji "Golden Tours" iz Tuzle. Ono što je bitno naglasiti, bez profesionalnih vodiča, kakve ima ova turistička agencija, nećete saznati mnogo o inspirativnoj historiji ove regije.

Obala cijele ove regije prostire se na skoro 650 kilometara, od čega su većinom pješčane plaže, a uz pješčane plaže hoteli svjetske klase, tržni centri, razne uslužne radnje, restorani i, naravno, raspoloženi i nasmijani Turci!

Image

Radno vrijeme za Turke ne postoji, rade dok ih umor ne savlada. Prosječnom Bosancu sasvim je svejedno da li je ljetovao u Sideu, Kemeru, Lari, Beleku ili Alanji. Razlike su izražene u nijansama.

Od Alanje, možda i najposjećenijeg ljetovališta, odličnog za noćne provode, pa do Sidea, u kojem se najbolje vide ostaci bogate antičke prošlosti. Najznačajniji je svakako amfiteatar, koji se, naravno, koristi za borbe gladijatora. U njegovim podrumima lavovi su se izgladnjivali da bi bili što krvoločniji u areni.

Također, teško je opisati sve ljepote ove regije. Alanja ima prekrasne plaže, kao i utvrde na planini Taurus. Priroda u spoju s historijskim značajkama zaista daje poseban osjećaj za užitak. Nije Atolos Drugi bez razloga udario temelje baš na ovoj regiji, koja je posljednjih godina doživjela munjevitu ekspanziju.

Skijanje, plivanje

Belek je primjer upravo velike ekspanzije turskog turizma. Belek je idealan za strastvene ljubitelje golfa. No,u njegovoj blizini nalaze slapovi Manvgat. Odmor za oči! U blizini ovog grada smještena je i takozvana bašta tolerancije, u kojoj se nalaze pravoslavna crkva, džamija i sinagoga.

Image

Stoljećima čuvana priroda od Kemera, malog ribarskog sela, napravila je danas top destinaciju za odmor. Šta s Kemerom? U istom danu na obroncima planine Taurus možete "odraditi žicu" skijanja i onda, po spuštanju, u podnožju sa peškirom hladno odšetati na plažu.

U Lari, također novootkrivenom ljetovalištu, ljetuje elita. U ovom mjestu najviše je hotela koji zaslužuju više od pet zvijezda. Što bi Turci rekli, bujrum!

Jeste li ikada kupovali sladoled u Turskoj?

Image

Prijateljski savjet, ako ste neraspoloženi, nemojte kupovati sladoled u Turskoj! Turci od svega prave šou pa tako i od prodaje najobičnijeg sladoleda. Oni s nešto kraćim fitiljem ne trebaju ni pokušavati, jer će vas prodavač toliko "namučiti" da vam neće biti ni do sladoleda.

Ipak, ako poželite, tražite “dondurmu”, originalni turski sladoled, koji ima dva posebna sastojka, salep prah, koji mu daje gustinu, i mastiku, vrstu smole od mediteranskog drveta mastika za rastezljivost. Ovi dodaci čine da se dondurma ne topi pa se može jesti nožem i viljuškom.

Neizostavno cjenkanje

Image

Ući u prodavnicu, znači nešto kupiti. Nema ulaska "onako, samo razgledam"! "Bujrum, bujrum", zovu prodavači. Ako pri tome spomenete da dolazite iz Bosne, hedije su neizostavne, što je općepoznato. Naprimjer, ako ste u startu upitali za cipele koje koštaju 30 eura, vrlo je vjerovatno da ćete za isti novac izaći sa tri para cipela.

Krstarenje Manavgatom i zanosna trbušna plesačica

Image

Jedan od ljepših dijelova našeg putovanja antalijskom rivijerom svakako je bilo krstarenje rijekom Manavgat. Tokom plovidbe, sve do mjesta gdje se rijeka ulijeva u more, imate priliku posmatrati netaknutu prirodu. Oni malo sretniji mogu vidjeti i morske kornjače kako se sunčaju na obalama rijeke.

A da su Turci pravi domaćini i da nikada ne znate šta vam sada spremaju, pokazalo se i prilikom krstarenja Manavgatom. Iz vedra neba pojavi se trbušna plesačica kao iz priča “1001 noć”. Uz prepoznatljivu tursku muziku, probudila bi i kamen i uljepšala posljednji dio krstarenja...

Raznovrsna kuhinja

Image

Za tursku kuhinju moglo bi se reći da je spoj mediteranske i orijentalne, sa primjesama svih krajeva koji su nekada bili u okviru Turskog carstva. Nisu turska kuhinja samo doner i baklava, ima tu svakakvih ukusnih đakonija.

Zastave


Ono što se nikako ne može ne primijetiti, jeste da se na svakih sto metara vihori turska zastava. Kažu da niko ne voli svoju zemlju kao Turci. Sa pravom.
User avatar
sarajlija
 
Posts: 288
Joined: Sun Sep 14, 2014 12:56 pm

prelijepo 8-)
User avatar
mentzer
 
Posts: 459
Joined: Tue Dec 23, 2014 6:12 pm

para neeeeemmaaaaa
User avatar
doe30
 
Posts: 464
Joined: Tue Dec 23, 2014 4:31 pm


Return to Priroda i ekologija

Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
cron