Ovo je biljka koja će zamijeniti krompir!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Image

Čičoka je biljka koja pripada porodici glavočika. U narodu je poznata i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir, morska repa.

Prvobitno je uzgajana kao botanička biljka, ali sredinom 18. stoljeća njeni jestivi gomolji djelomično su zamijenili krompir i postali osnovna hrana u mnogim srednjoevropskim zemljama. Korijen biljke je pomalo neugledan, gomoljastog, nepravilnog oblika i veličine.

Ljekovitost neuglednog korijena čičoke

Čičoka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks - tokom razgradnje inzulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi. Također ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti.

Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji pritiska.

Čičoka za razliku od krompira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krompir.


https://advokat-prnjavorac.com
Upotreba čičoke u kulinarstvu

Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i nije je potrebno termički obrađivati. Ako se pak termički obrađuje može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti.
User avatar
cupava
 
Posts: 289
Joined: Sun Oct 19, 2014 5:45 pm

Krompir je najbolji,kakva ba čičoka :P
User avatar
sarajlija
 
Posts: 288
Joined: Sun Sep 14, 2014 12:56 pm


Return to Umjetnost življenja

Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
cron