Najbolji kuhari iz BiH kuhaju begovu čorbu za Guinnessa

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Glavni grad BiH će 17. aprila biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi - konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija.
Manifestacija će okupiti najpoznatija kuharska imena svijeta i regije, a bit će to i sjajna prilika za promociju bosanskohercegovačkih jela i tradicionalne bosanske kuhinje.

"Udruženje kuhara BiH će pokušati oboriti i svjetski rekord u količini skuhane "begove čorbe". Čorba će se kuhati u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama", izjavio je Feni predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

Na toj manifestaciji, koja će biti upriličena ispred Doma Oružanih snaga BiH, učestvovat će oko 100 gostiju, isto toliko kuhara iz BiH, a svi će oni pomoći da se Guinnessov rekord obori.

Image

"Begovu čorbu" će praviti tim bosanskih majstora kuhinje, Zaim Merdan, šef kuhinje hotela Radon Plaza, i Zakir Rokša, šef kuhinje restorana Element u Sarajevu.

"Rekord koji treba da oborimo je 4.026 litara. Počinjemo već u šest sati ujutro, a svečana manifestacija, kada ćemo nadam se i dobiti potvrdu o obaranju rekorda, bit će u popodnevnim satima", navodi Rokša.

U Sarajevu će tokom tri dana - 16., 17. i 18. aprila biti održane dvije zasebne manifestacije, Global Chef's Challenge, prva manifestacija ove vrste u regionu, a druga je Evropska konferencija kuharskih asocijacija zahvaljujući kojima će glavni grad BiH biti domaćin najpoznatijim kuharima Evrope.
User avatar
mentzer
 
Posts: 459
Joined: Tue Dec 23, 2014 6:12 pm

super stvar! svaka im cast! :P
User avatar
cupava
 
Posts: 289
Joined: Sun Oct 19, 2014 5:45 pm


Return to Umjetnost življenja

Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
cron