Kako izbjeći trovanje hranom

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...
Image

Uzimajući u obzir da se nalazimo u periodu godine kada je učestalije trovanje hranom, posebno onom lako kvarljivom, Agencija za sigurnost hrane BiH je nadležnim inspekcijama dostavila preporuke za pojačane mjere kontrole hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije.

Težište je na vrtićima, ugostiteljskim i objektima za brzu ishranu, slastičarnama te objektima u blizini škola, autobuskih i željezničkih stanica i aerodroma u BiH.

- Želimo preporučiti potrošačima da hranu kupuju isključivo u registriranim objektima, s posebnim naglaskom na lako kvarljive namirnice kao što su jaja, meso i mlijeko, koje je potrebno čuvati u odgovarajućim rashladnim uređajima. Također, s obzirom na to da potrošači ljeti više vremena provode u prirodi, gdje im često nije dostupna sigurnost koju pruža kuhinja, potreban je dodatni oprez pri čuvanju i konzumaciji hrane. Ako potrošači primijete bilo koji od simptoma trovanja hranom (mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja), preporučujemo im da se u što kraćem roku obrate nadležnoj zdravstvenoj ustanovi - kaže Sejad Mačkić, direktor Agencije.

5 ključeva za sigurnu hranu Svjetske zdravstvene organizacije

ČISTOĆA
Ruke prati toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi prije nego što dođete u kontakt s hranom te posebno nakon rukovanja sirovim mesom i piletinom, nakon korištenja toaleta, mijenjanja pelena i diranja kućnih ljubimaca, kao i više puta tokom pripreme hrane. Također, potrebno je održavati čistoću svih radnih površina, pribora i posuđa.

ODVAJANJE NAMIRNICA
Čuvajte hranu u posudama da biste izbjegli međusobni dodir sirovih i termički obrađenih namirnica. Upotrebljavajte posebnu opremu i pribor, kao što su noževi i daske za rezanje namirnica za sirovu hranu.

PRAVILNO KUHANJE
Hranu temeljito prokuhajte ili ispecite, posebno meso, piletinu, jaja i plodove mora.
Na izletu težiti da se meso ispeče do kraja. Meso pečeno na roštilju obično se prije
ispeče izvana. Djelimično kuhanje hrane omogućava bakterijama da prežive i da se
razmnože do te mjere da ih naknadno kuhanje više ne može uništiti.

ČUVANJE HRANE
Čuvajte hranu na hladnom. Na temperaturni režim posebno treba obratiti pažnju kod lako kvarljivih namirnica kao što su mljeveno meso, mlijeko i mliječni proizvodi, svježa riba. Na izletu: ohlađena kvarljiva mesna jela, kuhano meso, piletina, kao i salate od krompira i tjestenine treba čuvati u odvojenim hladnjacima u kojima se nalaze kesice s ledom.

VODA I SIROVE NAMIRNICE
Upotrebljavajte zdravstveno ispravnu vodu, temeljito perite voće i povrće, posebno ako se jede sirovo.
User avatar
sheldon
 
Posts: 520
Joined: Tue Dec 23, 2014 6:51 pm

korisno
User avatar
cupava
 
Posts: 289
Joined: Sun Oct 19, 2014 5:45 pm


Return to Elektronski i štampani mediji

Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
cron